De dag van vandaag worden we door allerlei kanalen overspoeld met informatie over gezonde voeding. Het is voor jullie dan ook niet makkelijk nog te weten welke informatie correct is. Daarom kan je hier meer informatie vinden van bepaalde onderwerpen die jullie bezig houden.


19 mei 2018

Wat is het marktaanbod in mei?

Afbeeldingsresultaat voor groenten en fruitkalender mei

In de maand mei is het aanbod fruit enorm uitgebreid. Ook zijn er heel wat lekkere caloriearme groenten bijgekomen. Tijd om in de keuken te duiken en enkele lekkere en gezonde receptjes uit te testen!

Maar eerst wat meer info over deze lekkere groenten en fruitsoorten. 
 


 

 

 

  

25 april 2018

Bent u gevoelig voor gluten? Zorg voor voldoende seleniuminname 

Als u aan coeliakie lijdt, zorg er dan voor dat u voldoende selenium binnenkrijgt. Uit onderzoek is gebleken dat mensen met een glutenintolerantie essentiële voedingsstoffen minder goed opnemen door aantasting van de dunnen darm door gluten. Een langdurig tekort aan bepaalde voedingsstoffen kan ernstige gevolgen hebben, maar bij selenium geldt dat des te meer , omdat dat spoorelement meer dan 25 selenoproteïnen ondersteunt. Deze selenoproteïnen spelen een belangrijke rol voor de gezondheid, bijvoorbeeld voor:

de schildklier is bijzonder gevoelig voor seleniumtekort

Ongeveer 1/3 van de totale hoeveelheid selenium in het lichaam is in deze klier geconcentreerd, waar de stof de regulering van schildklierhormonen ondersteunt. Deze hormonen spelen onder andere een belangrijke rol bij de stofwisseling en als anti-oxidant. 

europese grond bevat weinig selenium

Onze landbouwgronden bevatten relatief weinig selenium, dit in vergelijking met delen van de Verenigde Staten. Studies toonden aan dat een dagelijkse inname van 100 microgram selenium voldoende is, maar bij ons krijgen we maar de helft ervan binnen. 

organische selenium

Wanneer het moeilijk is om voldoende selenium via de voeding binnen te krijgen kan een aanvulling met een supplement een uitkomst bieden. Kies dan voor organische seleniumgist. Het is aangetoond dat het lichaam 88.7%  van de organische vorm opneemt en hiervan 74% kan vasthouden. (KiSel10 studie) 


20 februari 2018

Zijn transvetzuren en geraffineerde koolhydraten de echte schuldigen van hart- en vaatziekten?

atherosclerose te voorkomen

Of het nu gaat om een hartinfarct, een hersenberoerte of een verstooping van de bloedvaten elders in het lichaam, het onderliggende ziekteproces is bijna altijd atherosclerose of slagaderverkalking. Bij dit proces gaan de elastische en goed doorstroombare slagaders geleidelijk dichtslibben door het afzetten van een soort beslag, plaques genaamd. 

aan de basis ligt een chronische ontsteking

Wat al meermaals wetenschappelijk is bewezen is dat slagaderverkalking het gevolg is van een chronische, laaggradige ontsteking van de vaatwanden. Dit ontstekingsproces is voor een groot deel toe te schrijven aan een verkeerde leef- en eetstijl. We moeten in de eerste plaats maatregelen nemen om die ontsteking een halt toe te roepen. De twee belangrijkste maatregelen qua voeding om die ontsteking te vermijden, zijn het mijden van transvetzuren en geraffineerde koolhydraten. 

sterk ontstekingsbevorderend

Vroeger werden als bereidingsvetten voor bakken en braden en als vetstoffen voor voedingsmiddelen zoals koek en gebak, broodsmeersel gekozen voor stabiele verzadigde vetten zoals boter, reuzel, room, kokosvet, ganzenvet en ossenwit. Deze verdrogen goed verhitting. Toen men in de jaren '50 verzadigde vetten als de grote boosdoeners voor de bloedvaten ging beschouwen, werden deze vetstoffen vervangen door onverzadigde plantaardige oliën, vooral uit sojakiemen, maïskiemen, zonnebloempitten, pindanoten en saffloerzaden. Op zich niets mis mee, want plantaardige vloeibare oliën zijn rijk aan onverzadigde vetten die goed zijn voor ons lichaam. Waar schuilt het probleem dan wel? Deze oliën waren sterk bewerkt en verarmd, waren minder stabiel, bewaarden minder goed en hadden een te vloeibare consistentie. De voedingsndustrie ontwikkelde hierop een hardings- of hydrogenatieproces waardoor men een beter bruikbare geharde vet kreeg. Jammer genoeg ontstaan bij een hardingsproces "transvetzuren". Dit zijn vetzuren die een voor het lichaam onbekende en storende vorm hebben aangenomen. Hierdoor worden de werking van goede, essentiële omega 6 en omega 3 vetzuren in het lichaam verstoord wat resulteert in een toename van de bloedviscositeit en de ontsteking van de vaatwand wat het proces van atherosclerose in de hand werkt. Transvetzuren zitten in kant- en klare maaltijden, kant- en klare sausen, frituur- en tavernekost, fast food, harde bakmargarines, industrieel gebak, chips, vissticks, kant- en klare diepvriesgerechten, verwerkte vleeswaren,...


Hoe meer transvetzuren in de voeding hoe meer kans op hart- en vaatziekten. Inmiddels worden pogingen gedaan om de transvetzuren op een artificiële manier zo veel mogelijk uit de meeste margarines te halen. 

geraffineerde suiker

Sedert vetten als de grote boosdoeners voor hart- en vaatziekten werden gezien, is men industrieel in grote hoeveelheden geraffineerde suikers aan tal van voedingsmiddelen gaan toevoegen. Gemiddeld tussen 13 en 20% van de calorieën in het Westerse dieet worden tegenwoordig aangeleverd door dit "lege" koolhydraat. 

Suikers verhogen de kans op hart- en vaatziektes:

witmeelproducten

Als granen geraffineerd worden tot wit meel, dan is er verlies van de kiem en de vezel. Dit geeft aanleiding tot verlies van vitamine E, magnesium, linolzuur en B- vitamines. Hierdoor wordt het chronisch ontstekingsproces versnelt. Vitamine E draagt bij tot bescherming van bloedvaten door zijn natuurlijke bloedverdunnend effect. Het verlies van de vezel draagt bij tot sneller optreden van hart- en vaatziektes door het minder lang vasthouden van de koolhydraten in de darm wat bloedsuikerspiegel en insulinespiegel doet stijgen en vetopslag in het lichaam bevordert. Ten tweede valt door minder vezeld het verzadigingsgevoel weg wat aanleiding kan geven tot overeten en sneller opslaan van vetten. 3 februari 2018

Zet jij jezelf dit jaar op nummer één?

Hoe vaak zet jij jezelf op nummer 1?

Wij vrouwen houden vaak meer rekening met de wensen van een ander dan met ons eigen wensen. Zo veel dat we soms zelf niet meer weten wat onze eigen wensen zijn. We zorgen voor onze ouders, kinderen, broers of zussen, buren,…maar niet voldoende voor onszelf. En onszelf op de tweede plaats zetten is tegennatuurlijk, maar waarom doen we het dan toch?

De oorzaken liggen volgens psychologen in onze opvoeding. Als meisjes leren we vanaf jonge leeftijd zorgen voor een ander. Maar het kan ook komen doordat je jezelf niet genoeg waardeert.    Een andere verklaring kan zijn dat onze hersenen zo geprogrammeerd zijn om sociaal te zijn. Jezelf vooropstellen is voor velen heel moeilijk en voelt vaak tegennatuurlijk aan. Hoog tijd dus om het tij te keren en meer gezond egoïsme in te bouwen, meer zelfzorg WANT we kunnen maar goed voor een ander zorgen als we eerst goed voor onszelf zorgen.  Herken jij je hierin? Lees dan vooral verder. 

wees lief voor je mind

Geluk is belangrijk voor een goede gezondheid. Uit studies blijkt dat gelukkige mensen langer leven. Plezier maken in het leven maakt mensen minder vatbaar voor stress en het werkt een gezondere leefstijl in de hand. Daardoor kan gelukkig zijn je beschermen tegen ziekte en herstel bevorderen. Toch is gelukkig zijn voor een deel ook genetisch bepaald of beïnvloed door de grote keuzes die je in je leven maakte. MAAR je kan geluk deels ook zelf in de hand werken door kleine dingen zoals meer lachen, vaker op vakantie gaan, minder streng zijn voor jezelf, meer focussen op je successen in plaats van op je tegenslagen, en geloof mij, ook jij hebt vele successen!  Wat ons gelukkig maakt is voor elke persoon verschillend. Probeer erachter te komen wat jou gelukkig maakt.                        

Doe vaker wat je gelukkig maakt!!

wees lief voor je hart

Om je hart zo gezond mogelijk te houden is een gezonde leefstijl nastreven het allerbelangrijkste. Streef een gezond voedingspatroon na met veel verse groenten en fruit, kruiden, volle granen, beperkte  hoeveelheid magere eiwitten en vetten. Beperk ook drastisch de hoeveelheid suiker en zout door zo veel mogelijk te kiezen voor onbewerkte voeding en geen extra zout of suiker aan onze voeding toe te voegen. Beweeg minstens 3 keer per week ½ uur. Je hoeft daarvoor geen extreme sporten te beoefenen, wandelen of fietsen helpen jou ook al een heel eind vooruit. Drink voldoende water en beperk alcohol. Stop met roken. Roken doet de levenskwaliteit sterk afnemen. 

wees lief voor je darmen

Gezonde voeding is cruciaal om vitaal, gezond en gelukkig te blijven. Maar een antwoord op wat gezonde voeding is, is moeilijk te geven omdat we allemaal anders op voeding reageren. Dat voeding een bepaalde hoeveelheid eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines, mineralen, sporenelementen en vezels bevat is leuk om te weten, maar het zegt niets over de verwerking ervan in jouw lichaam.

Je bent namelijk niet wat je eet, maar je bent wat je verteert!

Als de spijsvertering niet optimaal functioneert kan dit het immuunsysteem belasten, je moe en traag maken, ontstekingen veroorzaken en de hersenwerking verstoren. De darmen zijn namelijk onze tweede hersenen. Het hele verteringstraject moet goed verlopen. Van het kauwen en speeksel vermengen in de mond, naar het aanzuren in de maag tot het kneden en afronden van de vertering in de darm in samenwerking met onze bevriende darmbacteriën. En dat zijn er heel wat. 

wees lief voor je hormonen

“Ik eet gezond, slaap goed, beweeg voldoende en drink volop water. Waarom voel ik me toch vaak zo beroerd?” Deze vraag krijg ik regelmatig te horen. De reden dat veel vrouwen zich niet vitaal voelen, hangt bijna altijd samen met hun hormoonbalans. Als onze hormonen uit balans zijn dan gaat er vroeg of laat ergens iets mis en liggen klachten op de loer. Hoe weet je of jouw hormonen uit balans zijn?


1 oktober 2017

Een heerlijke lunch bij de start van het herfstweer

ciabatta met damse mokke geitenkaas en verse vijgen


Ingrediënten voor 1 broodje

Hoe maak je het klaar

Snij het broodje doormidden en bestrijk 1 kant met tahinpasta. Leg hierop geraspte wortel en daarboven enkele blaadjes veldsla. Snij enkele plakjes van Damse Mokke geitenkaas en leg die boven de veldsla. Werk ten slotte af met enkele plakjes verse vijg. Smakelijk! 
​5 september 2017

Uit eten hoeft tijdens het volgen van het low FODMAP dieet geen probleem te zijn. Alles begint bij een goede voorbereiding. 

Afbeeldingsresultaat voor foto gezond uiteten

De fodmappers onder jullie kennen het probleem. Net zoals jullie ga ik ook graag af en toe  uiteten. Maar als je het fodmap dieet volgt gaat dat niet zomaar meer. Er zijn ineens een stuk minder gerechten die je kan eten op restaurant. Je kan natuurlijk beslissen om nooit meer op restaurant te gaan, maar dat is niet de bedoeling, toch? Het is mogelijk om een low fodmap maaltijd te eten op restaurant mits een goede voorbereiding. 

Een aantal tips voor jullie op een rijtje gezet:

naar welk restaurant gaan we?

Controleer even vooraf de website van het door  jou gekozen restaurant. Wat bieden ze aan op de menukaart? Wees open tegen jouw familie of vrienden welk dieet je moet volgen en hoe moeilijk het is om een geschikt restaurant te kiezen. Waarschijnlijk zullen ze jou het restaurant dan laten kiezen. 

bel het restaurant 

Met het fodmap dieet is het moeilijk om al je intoleranties door te geven. Je kunt vooraf telefonisch contact opnemen met het restaurant en de zaken doorgeven waar je het felst op reageert. Een goede kok zal daar rekening mee houden. Bij mij is dat koemelkproducten, tarwe, ui en knoflook. Geef misschien ook reeds door wat je van de kaart wilt eten, dan kan de kok een aangepaste versie hiervan bereiden. 

hou rekening met het soort restaurant

Als jullie nog tips of goede ervaringen hebben met restaurantjes die rekening houden met jullie intoleranties, mogen jullie dit mij steeds per mail laten weten. Dan neem ik het op in mijn blog en kunnen we zo andere fodmappers helpen. 1 september 2017

1 september: terug naar school


Vrijdag beginnen onze kids weer aan het nieuwe schooljaar na een superleuke vakantie. Zijn ze al aan het aftellen of zijn ze nog in vakantiemodus? Maakt niet uit. Ik weet zeker dat jullie net als ik reeds alles weer in gereedheid aan het brengen zijn:

Ikzelf hou van de brooddozen van Bentobox. Die bestaan uit verschillende vakken die lekvrij zijn, je kan ze dus opvullen met brood en groentjes of fruit apart en soms is er ook plaats voorzien voor een lekker sausje voor bij de groentjes. 

kleurrijke wrap


Wraps zijn een lekker en leuk alternatief voor boterhammen. Je kan ze beleggen met een variatie aan kaas, ham, tonijn en allerlei groentjes. Eveneens kunnen ze belegd worden met fruit en eet je ze dan als tussendoortje. Als je dan nog volkoren wraps kunt bemachtigen, zit je helemaal goed. Smullen maar.

Ingrediënten voor 4 wraps

Hoe maak je het klaar

Besmeer elke wrap met de roomkaas. Kruid met peper, zout en verse kruiden. Verdeel hierover alle groenten. Verkruimel er de feta over en rol elke wrap strak op. 


groentenmuffins


Deze groentenmuffins zijn niet alleen glutenvrij, ze bevatten ook geen suikers. Je kunt ze eten als gezond tussendoortje of stop er 2 in je kind zijn brooddoos en het is een ideale broodvervanger. Een aanrader voor kinderen die niet graag groenten lusten, zo hebben ze op die manier toch groentjes binnen. Heb je het druk, bak er dan extra en vries ze in. Havermeel is van nature glutenvrij maar kan besmet zijn met gluten tijdens de teelt of productie. Voor coeliakiepatiënten is het aan te raden glutenvrije havermout te kopen. 

Ingrediënten voor een 5-tal muffins

Hoe maak je het klaar

Verwarm de oven op 170°C. Beboter de muffin vormpjes. Maak de groenten schoon en doe rasp ze. Doe de havermeel, peper en bakpoeder in een kom. Klop in een andere kom de eieren los en doe er de melk door. Voeg het natte mengsel bij het droge mengsel en roer zeer goed door elkaar. Spatel voorzichtig de groentjes en de geraspte kaas erdoor heen. Verdeel de hoeveelheid muffinmengsel over de vompjes en bak gedurende 25 à 30 minuten in een voorverwarmde oven. Haal de muffins uit de vormpjes en laat ze op een rooster afkoelen. 


powersalade en chicken nuggets 


Ingrediënten voor 1 persoon

voor de salade

voor de chicken nuggets

Hoe maak je het klaar

Heel simpel. Meng alle ingrediënten voor de salade door elkaar. 

Kruid de kip met zout en peper. Doe de bloem in een bord, het losgeklopte ei in een ander bord en de quinoa in een derde bord. Rol het stuk kip eerst door de bloem, dan door het ei en tenslotte door de quinoa. Verhit de olie in een pan en bak de nugget bruin (4 minuten per kant). 

Mijn zoontje heeft voor de eerste schooldag reeds gekozen wat hij in zijn brooddoos wenst. En hoe gaat de brooddoos van jullie kids er de eerste schooldag uitzien?  Laat het mij weten via mail info@eetbewust.be17 mei 2017

Waarom magnesium zo belangrijk is


Magnesium is meer dan een anti-stress mineraal. Magnesium is nodig voor de energiestofwisseling in het lichaam en voor de overdracht van zenuwprikkels. Daarnaast reguleert dit mineraal het calcium-, koper-, zink-, kalium- en vitamine D gehalte in het lichaam. Het zorgt voor de productie van eiwitten en samen met calcium voor een goede botopbouw, groei en ontwikkeling. Magnesium heeft een kalmerende werking en ontspant de spieren en bloedvaten, reguleert het hartritme en de bloeddruk. Het zorgt voor een algemeen ontspannend effect op spieren en hersenen waardoor je beter kan slapen. 

Hoeveel magnesium hebben we dagelijks nodig?

Wat zijn symptomen die kunnen wijzen op een magnesiumtekort?

Welke zijn magnesiumrijke voedingsmiddelen?

Naast magnesiumrijke voeding kun je ook een magnesiumsupplement nemen op raad van je diëtiste of arts. Neem magnesium voor het slapengaan zodat je een goede nachtrust hebt. Magnesiumsuppletie dien je als een kuur te nemen. 


14 april 2017

Zijn eieren nu gezond of niet?


Nu het bijna Pasen is wil ik toch eens stilstaan bij het feit of eieren gezond zijn, wat ze doen met ons lichaam en hoeveel we er mogen van eten. De grote verwarring rondom eieren is ontstaan doordat er een link is gelegd tussen het eten van eieren en een te hoog cholesterolgehalte in het bloed. Eigeel bevat veel cholesterol en door het eten van cholesterol zou je dus het risico op hart- en vaatziektes verhogen. Inmiddels is vastgesteld door talloze studies dat we jarenlang op het verkeerde been zijn gezet. 

het eten van eieren geeft geen tot weinig invloed op je cholesterol

In eieren zit inderdaad veel cholesterol, maar dit wil nog niet zeggen dat het eten van eigeel je cholesterolniveau verhoogt. Verschillende studies suggereerden dat door het verminderen van de inname van verzadigde vetten (vlees, zuivel, oliën) een veel groter en effectiever voordeel voor het cholesterolgehalte wordt bekomen dan door eieren te verbannen. Cholesterol is de basisgrondstof voor enkele belangrijke hormonen: oestrogeen, progesteron, testosteron en cortisol. Daarom maakt je lever zelf cholesterol aan als je het niet voldoende zou eten. Wat denk je nu zelf? Zou je lever in grote mate cholesterol aanmaken als het slecht is voor je? 

eidooiers zijn de beste vitamine- EN EIWITLEVERANCIERS VOOR JONG EN OUD

Eieren zijn één van de rijkste bronnen van choline, cysteïne, biotine, foliumzuur, B vitaminen, antioxidanten, lecithine, belangrijke mineralen en aminozuren. Ze zijn één van de beste volwaardige eiwitleveranciers. Haar biologische waarde is hoog, dit betekent dat het eiwit zo effectief mogelijk kan worden verwerkt in het lichaam. Lecithine is belangrijk voor een gezonde hersenfunctie. Choline helpt het verlagen van bloedvetten en werkt ontstekingsremmend. 

eet biologische eieren van loslopende kippen

De kwaliteit van eieren is belangrijk. De gezondste eieren komen van kippen die gevoed zijn met biologisch voer en buiten scharrelen. Een ei uit een legbatterij of uit een kip die niet buiten scharrelt is niet gezond en de eidooier is veel minder geel. Hoe geler de dooier hoe meer lutheïne aanwezig die goed is voor de ogen. Een ei bevat zowel eiwit als eidooier (cholesterol). We hebben beiden nodig omdat bijna al onze hormonen hieruit worden gemaakt. Let wel op! Niet iedereen verdraagt eieren, luister naar je lichaam en als je een vermoeden hebt dat je geen eieren verdraagt kan je een intolerantietest laten doen. 

Vervang vlees, charcuterie en zuivel (rijk aan verzadigde vetten) door meer vette vis, noten, zaden, gevogelte, wild, groenten, fruit en eieren te eten. Eieren eet je best gepocheerd of zacht gekookt. Als je gezond bent kan het geen kwaad om meer dan 2 eieren per week te eten. 


3 maart 2017

Dagen zonder vlees, doen jullie mee?

Van 1 maart tot 15 april loopt de actie "dagen zonder vlees". Dagen zonder vlees is een bewustwordingscampagne over de impact van onze voedingsgewoontes op het milieu. Het opzet is om gedurende 40 dagen minder vlees en vis te eten en dat met zoveel mogelijk mensen. Samen verkleinen we onze ecologische voetafdruk en ontdekken we hoe we lekkere, gezonde en creatieve gerechten op tafel kunnen toveren. Hebben we je nog niet kunnen overtuigen? Elke week plaats ik hier op mijn blog een receptje om jullie op weg te helpen. 

zoete aardappelcurry                                   3 maart 2017


Ingredienten voor 2 personen

Hoe maak je het klaar

Verhit de olie in een pan en voeg de ui, knoflook en gember toe. Snijd de zoete aardappel in blokjes en voeg deze samen met het currypoeder toe. Schenk hier vervolgens de kokosmelk en het water bij. Breng aan de kook en laat 10 minuten pruttelen tot de zoete aardappel bijna gaar is. Snijd de peultjes in smalle reepjes en laat deze een paar minuten meepruttelen. Voeg de kikkererwten en daarna beetje bij beetje de spinazie toe en roer dit goed door, tot de spinazie geslonken is en de kikkererwten warm zijn. De peultjes mogen nog knapperig zijn. Werk af met enkele blaadjes koriander. Smakelijk! Ik serveer hier graag quinoa of volkoren rijst bij. 

hummus van rode biet                              10 maart 2017


Hummus, heerlijk! Het is een fijn zuiders broodbeleg voor als je eens iets anders wilt dan het doorsnee broodbeleg. Ik eet het ook vaak als dip bij crackers of rauwkost. Het basisingrediënt van hummus zijn kikkererwten. Deze peulvruchten zijn rijk aan eiwitten, vitamine B, ijzer en zink. Kortom, hummus is behoorlijk gezond. Ook eens proberen?

Ingrediënten voor 4 personen

Hoe maak je het klaar

Doe alle ingrediënten behalve de lente- uitjes samen in de blender en mix tot een gladde pasta. Voeg eventueel een beetje water toe als de hummus te dik zou zijn. Kruid met peper en zout. Dien de hummus op met de lente- uitjes. Gebruik de hummus als broodbeleg of als dip bij crackers of rauwkost. In een wrap kan je ook wat hummus smeren, heerlijk. 

pittige wortelspread                                 10 maart 2017


Ingrediënten voor 4 personen

Hoe maak je het klaar

Kook de wortel en de paprika in een beetje water tot ze zacht zijn. Laat afkoelen. Voeg bij de groenten olijfolie, mosterd, olijven, selderijblaadjes en mix tot een gladde pasta. Voeg de kappertjes toe en breng op smaak met peper. 

Wil je het minder pittig? Laat dan de olijven en kappertjes weg en voeg een handvol gemalen noten toe. 

auberginespread                       10 maart 2017


Ingrediënten voor 4 personen

Hoe maak je het klaar

Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de aubergine in plakken in de lengte en prik er gaatjes in. Wrijf de plakken in met olijfolie. Schik de aubergineplakken in een ovenschaal. Zet de aubergine in de oven tot ze gaar is. Als de aubergine gaar is, neem uit de oven en laat afkoelen. Mix de aubergine samen met teentje geperste knoflook tot een fijn geheel. Doe in een kommetje en voeg de verse kruiden, yoghurt, citroensap, kaneel en peper toe. 

Het roosteren van de aubergine kan je de avond ervoor doen, zo heeft ze de ganse nacht om af te koelen. Zo spaar je tijd uit. Heb je zelf geen zin om deze spreads te maken, dan kan je ook groentenspreads kopen. Maar let op dat er geen suiker of additieven aan toegevoegd zijn.  

lasagneflapjes met spinazie                   16 maart 2017


Met pasta op je bord heb je altijd succes. Mmmmmm ik hou van de Italiaanse keuken.

Ingrediënten voor 4 personen

Hoe maak je het klaar

Kook de lasagnevellen volgens de verpakking in gezouten water of week ze indien voorgekookt. Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd de oesterzwammen in reepjes. Hak de salie fijn. Bak de oesterzwammen op een hoog vuur goed bruin in olijfolie. Voeg aan het eind de pijnboompitjes toe en bak ze even mee. Kruid met salie, peper en zout. Pel en snipper de knoflook. Maak een tomatenroomsaus door de tomatenpuree koud te vermengen met 200 ml sojaroom, de gesnipperde knoflook, peper en zout. Verwarm de olijfolie in een grote pot, voeg de spinazie toe, laat hem slinken en roer er de rest van de room door. Kruid de spinazie met de tijm, peper en zout. Vet een ruime oveschaal in. Snijd de lasagnevellen doormidden. Leg een half lasagnevel op de schaal, vul het met een laagje spinazie en daarop enkele oesterzwammen. Vouw het vel toe zodat je een driehoekig flapje krijgt. Ga zo door met de overige lasagnevellen. Verdeel de koude tomatensaus over de flapjes, strooi de Parmezaanse kaas erover en verdeel de kerstomaatjes over de ovenschaal. Kruid met peper. Zet de ovenschaal 15 minuten in de oven. 


GRoenten eirol               29 maart 2017Met reeds een knipoog naar Pasen , heb ik een makkelijk receptje om samen met de kids al eens te oefenen in de vakantie om dan op de Paasbrunch op tafel te toveren.  Doen jullie mee? En wat kan er met Pasen niet ontbreken? Natuurlijk, eieren dus. Zet jullie koksmuts op en aan de slag!

Ingrediënten voor 6 hapjes

Hoe maak je het klaar

Klop de eieren los met de melk. Kruid met peper en zout. Doe de wortelen, de bonen en de ui bij het eiermengsel. Doe een scheutje olie in een grote pan en zet op een zacht vuur. Verdeel het mengsel egaal over de pan. De omelet mag niet te dik zijn. Laat op een zacht vuur stollen. Laat de omelet wat afkoelen. Rol de omelet op en snijd hem in stukken. 

Wat kan je kind doen

groene kinderpizza       5 april 2017


En we blijven nog even in de vakantiesfeer hangen. Samen met de kids een healthy pizza maken, jammie!!

Ingrediënten voor 1 pizza

voor de pizzabodem

voor de topping

basis voor 1 liter tomatensaus

Hoe maak je de pizzabodem klaar

Verwarm de oven voor op 200°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Hak de bloemkool in grove stukken. Cutter de bloemkool tot je korrelsd bekomt (niet te lang cutteren of je hebt moes). Neem van de bloemkoolkorrels 600 g en doe in een mengkom. Voeg het amandelpoeder, zout, peper en oregano toe en meng alles goed. Maak een kuiltje in het midden en voeg één voor één de eieren toe. Kneed alles goed onder elkaar tot je een soort deegbal hebt. Leg de deegbal op het bakpapier en rol het uit tot een plat pizzadeeg. Het is niet zo makkelijk want het is wat kleverig. Maak met je handen de randen wat hoger. Bak het deeg 25 minuten of tot het goudbruin is. 

Hoe maak je de tomatensaus klaar

Verhit olijfolie in een pan. Voeg de fijngesneden ui, knoflook toe en laat even bakken. Voeg de tomaten, basilicum, peper en zout toe. Hak met een houten lepel de tomaten tot pulp. Verlaag het vuur en laat gedurende 20 minuten pruttelen. Het deel van de saus die je niet nodig hebt voor de pizza kan je laten afkoelen en dan eventueel invriezen.

Hoe maak je de topping klaar 

Als de pizzabodem klaar is, neem hem uit de oven. Bedek de pizzabodem met de heerlijke zelfgemaakte tomatensaus, courgette,  verse spinazieblaadjes en Parmezaanschilfers.  Plaats de pizza terug in de oven gedurende 5 à 10 minuten. Als hij klaar is, strooi er nog gedroogde provençaalse kruiden op. Smakelijk. 

Wat kunnen de kids doenSchrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!