3 september: start jij het nieuwe schooljaar ook met een gezonde lunch?

3 september: start jij het nieuwe schooljaar ook met een gezonde lunch?








Maandag staat het nieuwe schooljaar alweer in de startblokken! Sandaaltjes, T- shirts en shorts bergen we nog niet op want we genieten in september nog even van de nazomer. We smullen nog van het laatste zomerfruit en de zuiderse groenten en denken terug aan die mooie vakantieherinneringen.  

Terug verzeilen in de dagelijkse sleur? Niet met deze leuke ideetjes voor de lunchbox, hartige ontbijtjes en vooral makkelijke recepten. 

Fijne start van het nieuwe schooljaar en een nieuw werkjaar!


spinaziepannenkoekjes voor ontbijt of lunch    

      










Ingrediënten voor 4 pannenkoekjes

  • 4 eieren
  • 2 handjes verse spinazie, fijngehakt
  • 2 theelepels kokosolie of olijfolie
  • zeezout, peper
  • 80 g pijnboompitten
  • 150 g ricotta
  • 16 kerstomaatjes, doormidden gesneden
  • 16 blaadjes basilicum

 Hoe maak je het klaar

Klop de eieren los in een kom. Meng de fijngehakte spinazie erdoor tot een homogeen mengsel. Kruid met peper en zout. Giet een pollepel beslag in een ingevette warme pan en bak een dun pannenkoekje, langs beide kanten. Bak alle deeg op en hou de pannenkoeken warm. Rooster de pijnboompitten in een droge pan. Breng de ricotta op smaak met zout en peper. Smeer elke pannenkoek in met ricotta, beleg met kerstomaten, pijnboompitten en basilicum. Rol de pannenkoekjes op en dien op of geef ze mee in een lunchbox. 


kleurrijke wrap voor lunch

       










Wraps zijn een lekker en leuk alternatief voor boterhammen. Je kan ze beleggen met een variatie aan kaas, ham, tonijn en allerlei groentjes. Eveneens kunnen ze belegd worden met fruit en eet je ze dan als tussendoortje. Als je dan nog volkoren wraps kunt bemachtigen, zit je helemaal goed. Smullen maar.

Ingrediënten voor 4 wraps

  • 4 volkoren glutenvrije wraps
  • 200 g roomkaas type Philadelphia
  • 1 bosje koriander, fijngesnipperd
  • 100 g jonge spinazieblaadjes
  • 1/8 ijsbergsla, dun gesneden 
  • 1 gele en 1 oranje wortel, fijn geraspt
  • 1 schaaltje preikiemen
  • 1 rode paprika, in julienne gesneden
  • 200 g feta of geitenkaas in blokjes
  • zout en peper

Hoe maak je het klaar

Besmeer elke wrap met de roomkaas. Kruid met peper, zout en verse kruiden. Verdeel hierover alle groenten. Verkruimel er de feta over en rol elke wrap strak op. 


quinoasalade met broccolikoekjes voor lunch

      













Ingrediënten voor 4 personen

  • 400 g gekookte quinoa
  • 4 theelepels ras el-hanout
  • 4 lente uien, gesnipperd
  • de pitten van 2 granaatappelen
  • 8 eetlepels amandelschilfers, geroosterd
  • enkele blaadjes munt, gesnipperd
  • 4 eetlepels citroensap
  • 1 kiwi, geschild en in plakjes gesneden

Voor de broccolikoekjes

  • 400 g broccoli
  • 100 g gekookte quinoa
  • 90 g feta
  • 2 bio eieren, losgeklopt
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • enkele takjes koriander, fijn gehakt
  • peper en zeezout
  • olijfolie of kokosolie

Hoe maak je het klaar

Meng alle ingrediënten voor de quinoasalade en zet fris. Voor de koekjes: snij de broccoli fijn. Mix in een blender met de quinoa, feta, eieren, knoflook, komijnpoeder, koriander, peper en zout. Schik vier hoopjes deeg in een ingevette pan en duw met de achterkant van een eetlepel plat. Bak zo alle deeg op. Laat afkoelen en bewaar fris. Vul de lunchbox met de quinoasalade, de broccolikoekjes en geef een kiwi mee als dessert. 


zoete aardappelwafel met frisse avocadosalade als lunch

            










Ingrediënten voor 12 wafeltjes

  • 1 grote zoete aardappel
  • 100 g glutenvrije haverbloem
  • 100 ml amandelmelk
  • 2 eetlepels maïszetmeel
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 1 eetlepel olijfolie of kokosolie
  • zeezout
  • 100 g kerstomaatjes
  • 1 avocado, ontpit en in plakes gesneden
  • 1 handvol verse peterselie, fijngehakt
  • 1 eetlepel olijfolie
  • zout en peper
  • 4 eetlepels kokosyoghurt

Hoe maak je het klaar

Schil de zoete aardappel, snij in stukjes en kook gaar in gezouten water. Giet af, meng met de haverbloem, amandelmelk, maïszetmeel en het bakpoeder in een keukenrobot of met de hand. Vet het wafelijzer in en bak de wafeltjes één voor één. Maak intussen een salade van kerstomaatjes, avocado, peterselie, olijfolie, zout en peper. Serveer de wafeltjes lauwwarm met de salade en wat kokosyoghurt erbij. 

Tip: je kan de wafelstjes invriezen en ontdooien op het moment dat je ze nodig hebt. 




Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!