Niet alles wat zoet is, is slecht. Een lekker receptje

Niet alles wat zoet is, is slecht. Een lekker receptje








Niet alles wat zoet is, is slecht, althans dat is het geval voor de zoete aardappel of bataat. De zoete aardappel is geen echte aardappelsoort, maar een knol die in Aziatische landen zeer populair is. Het behoort tot de basisvoeding van de inwoners van Okinawa, een bevolkingsgroep die gemiddeld een hoge levensverwachting haalt. In feite is e zoete aardappel het op drie na meest gekweekte gewas ter wereld. 

De voedzaamheid van de zoete aardappel is vergelijkbaar met die van een gewone aardappel, op twee punten na: de zoete aardappel is rijk aan het antioxidant b├Ętacaroteen en heeft een lagere glycemische index. Het belang van de glycemische index voor onze gezondheid wordt steeds meer erkend, als we de wetenschappelijke publicaties van de laatste tien jaar mogen geloven. De purperen versie van de zoete aardappel bevat bovendien dezelfde paarse polyfenolen als in bosbessen en rode druiven. Die beschermen tegen oxidatieve stress en hersenveroudering. 













ZOETE AARDAPPELCURRY (2 personen)

                   


INGREDIENTEN

  • 1 fijngesneden ui
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 teentje fijngesneden knoflook
  • 1 eetlepel vers geraspte gember
  • 300 g zoete aardappel
  • 1 eetlepel currypoeder
  • 200 ml kokosmelk
  • 200 ml water
  • 250 g peultjes
  • 1 blik kikkererwten (uitgelekt +/- 260 g)
  • 300 g verse spinazie
  • verse koriander

HOE MAAK JE HET 

Verhit de olie in een pan en voeg de ui, knoflook en gember toe. Schil de zoet aardappel en snijd hem in blokjes. Voeg deze samen met het currypoeder toe. Schenk hier vervolgens de kokosmelk en het water bij. Breng aan de kook en laat 10 minuten pruttelen tot de zoete aardappel bijna gaar is. Snijd de peultjes in smalle reepjes en laat deze een paar minuten mee pruttelen. Voeg de kikkererwten toe en daarna beetje bij beetje de verse spinazie toe en roer dit goed door, tot de spinazie geslonken is en de kikkererwten warm zijn. De peultjes mogen nog knapperig zijn. Werk af met koriander.


 


Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!