Vrijdag staat het nieuwe schooljaar alweer in de startblokken! Laten we eerlijk zijn, het was qua weer geen al te goed zomer. Hopelijk kunnen we in september nog even genieten van een fijne nazomer. We smullen nog van het laatste zomerfruit en de zuiderse groenten. Voor sommigen onder ons is het terugdenken aan mooie vakantieherinneringen, voor anderen was het een staycation vakantie. Voor nog anderen was de vakantie een periode van stress en angst over de toekomst. Maar daar zijn we het allen over eens denk ik, de kinderen zijn blij terug naar school te kunnen om hun vriendjes terug te zien. En voor de ouders komt er een periode met meer structuur aan.
Terug verzeilen in de dagelijkse sleur? Niet met deze leuke ideetjes voor hartige ontbijtjes en de lunch box.
Fijne start van het nieuwe schooljaar en een nieuw werkjaar!
spinaziepannenkoekjes voor ontbijt of lunch
Ingrediënten voor 4 pannenkoekjes
- 4 eieren
- 2 handjes verse spinazie, fijngehakt
- 2 theelepels kokosolie of olijfolie
- zeezout, peper
- 80 g pijnboompitten
- 150 g ricotta
- 16 kerstomaatjes, doormidden gesneden
- 16 blaadjes basilicum
Hoe maak je het klaar
Klop de eieren los in een kom. Meng de fijngehakte spinazie erdoor tot een homogeen mengsel. Kruid met peper en zout. Giet een pollepel beslag in een ingevette warme pan en bak een dun pannenkoekje, langs beide kanten. Bak alle deeg op en hou de pannenkoeken warm. Rooster de pijnboompitten in een droge pan. Breng de ricotta op smaak met zout en peper. Smeer elke pannenkoek in met ricotta, beleg met kerstomaten, pijnboompitten en basilicum. Rol de pannenkoekjes op en dien op of geef ze mee in een lunchbox.
bananenbrood voor ontbijt
Ingrediënten
- 3 bananen
- 3 eieren
- 75 g kokosolie of gesmolten boter
- 100 ml ongezoete plantaardige melk
- 200 g volkoren havermoutmeel
- 50 g haverzemelen
- 1 eetlepel honing
- 1 theelepel kaneel
- 2 theelepels bakpoeder
- snufje zeezout
Hoe maak je het klaar
Vet een cakevorm in en bekleed met bakpapier. Verwarm de oven voor op 180 C. Prak de bananen goed fijn en roer de eieren, gesmolten boter en melk er goed doorheen. Roer in een andere kom alle droge ingrediënten goed door elkaar. Roer het bananenmengsel en het bloemmengsel goed door elkaar. Giet het bananenbrood beslag in de bakvorm en bak het bananenbrood in ca. 35 – 45 minuten gaar. Test dit door een saté prikker of mes in het midden van het brood te steken. Komt hij er droog uit? Dan is je bananenbrood gaar!
kleurrijke wrap voor lunch
Wraps zijn een lekker en leuk alternatief voor boterhammen. Je kan ze beleggen met een variatie aan kaas, ham, tonijn en allerlei groentjes. Eveneens kunnen ze belegd worden met fruit en eet je ze dan als tussendoortje. Als je dan nog volkoren wraps kunt bemachtigen, zit je helemaal goed. Smullen maar.
Ingrediënten voor 4 wraps
- 4 volkoren glutenvrije wraps
- 200 g roomkaas type Philadelphia
- 1 bosje koriander, fijngesnipperd
- 100 g jonge spinazieblaadjes
- 1/8 ijsbergsla, dun gesneden
- 1 gele en 1 oranje wortel, fijn geraspt
- 1 schaaltje preikiemen
- 1 rode paprika, in julienne gesneden
- 200 g feta of geitenkaas in blokjes
- zout en peper
Hoe maak je het klaar
Besmeer elke wrap met de roomkaas. Kruid met peper, zout en verse kruiden. Verdeel hierover alle groenten. Verkruimel er de feta over en rol elke wrap strak op.
quinoasalade met broccolikoekjes voor lunch
Ingrediënten voor 4 personen
- 400 g gekookte quinoa
- 4 theelepels ras el-hanout
- 4 lente uien, gesnipperd
- de pitten van 2 granaatappelen
- 8 eetlepels amandelschilfers, geroosterd
- enkele blaadjes munt, gesnipperd
- 4 eetlepels citroensap
- 1 kiwi, geschild en in plakjes gesneden
Voor de broccolikoekjes
- 400 g broccoli
- 100 g gekookte quinoa
- 90 g feta
- 2 bio eieren, losgeklopt
- 1 teentje knoflook, geperst
- 1 theelepel komijnpoeder
- enkele takjes koriander, fijn gehakt
- peper en zeezout
- olijfolie of kokosolie
Hoe maak je het klaar
Meng alle ingrediënten voor de quinoasalade en zet fris. Voor de koekjes: snij de broccoli fijn. Mix in een blender met de quinoa, feta, eieren, knoflook, komijnpoeder, koriander, peper en zout. Schik vier hoopjes deeg in een ingevette pan en duw met de achterkant van een eetlepel plat. Bak zo alle deeg op. Laat afkoelen en bewaar fris. Vul de lunchbox met de quinoasalade, de broccolikoekjes en geef een kiwi mee als dessert.
zoete aardappelwafel met frisse avocadosalade als lunch
Ingrediënten voor 12 wafeltjes
- 1 grote zoete aardappel
- 100 g glutenvrije haverbloem
- 100 ml amandelmelk
- 2 eetlepels maïszetmeel
- 1 eetlepel bakpoeder
- 1 eetlepel olijfolie of kokosolie
- zeezout
- 100 g kerstomaatjes
- 1 avocado, ontpit en in plakes gesneden
- 1 handvol verse peterselie, fijngehakt
- 1 eetlepel olijfolie
- zout en peper
- 4 eetlepels kokosyoghurt
Hoe maak je het klaar
Schil de zoete aardappel, snij in stukjes en kook gaar in gezouten water. Giet af, meng met de haverbloem, amandelmelk, maïszetmeel en het bakpoeder in een keukenrobot of met de hand. Vet het wafelijzer in en bak de wafeltjes één voor één. Maak intussen een salade van kerstomaatjes, avocado, peterselie, olijfolie, zout en peper. Serveer de wafeltjes lauwwarm met de salade en wat kokosyoghurt erbij.
Tip: je kan de wafelstjes invriezen en ontdooien op het moment dat je ze nodig hebt.