Voedingsallergie of -intolerantie

Wat is een voedingsallergie?

Bij een allergie speelt het immuunsysteem een belangrijke rol. In normale omstandigheden beschermt dit systeem ons tegen lichaamsvreemde stoffen zoals virussen en bacteriĆ«n door antistoffen te produceren. 

Een voedingsallergie is een ongewone reactie op een onschadelijk voedingsbestanddeel. In bepaalde omstandigheden gaat het immuunsysteem dit voedingsbestanddeel zien als een indringer (= allergeen). 

Bij het eerste contact met dit allergeen zal het afweersysteem antistoffen gaan produceren. Pas na een tweede contact met het allergeen treden er klachten op. De klachten gaan van zeer mild tot zeer ernstig. Meestal verschijnen de klachten binnen de 20 minuten na consumptie van het allergeen.

Allergische klachten kunnen zeer uiteenlopend zijn en kunnen zich uiten via de luchtwegen, de huid, het maag- darmkanaal, de hersenen en het hart.

Wat is een voedingsintolerantie?

Bij een voedingsintolerantie speelt het immuunsysteem van het lichaam geen rol. Een voedingsintolerantie wordt veroorzaakt door:

In tegenstelling tot een allergische reactie moet je bij een intolerantie een bepaalde hoeveelheid opnemen om een reactie uit te lokken. De klachten treden geleidelijk op en zijn meestal minder ernstig.

De klachten kunnen zich eveneens uiten via de luchtwegen, de huid, het maag- darmkanaal, de hersenen en het hart. 

wat kan je verwachten?


Heeft u nog vragen of wilt u een afspraak maken,  neem gerust contact met mij op.

Schrijf u in op onze nieuwsbrief

Ontvang gratis onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!