Fodmap dieet bij prikkelbaar darmsyndroom

wat is het prikkelbaar darmsyndroom? (PDS)

= spastisch colon

= Irritable Bowel Syndrome (IBS)

= functionele ziekte waarbij de darm als orgaan normaal is maar de functie is verstoord

Wanneer reeds geruime tijd onderstaande klachten aanwezig zijn, gedurende meerdere dagen per maand spreekt men van PDS:

Soms gaat het gepaard met andere klachten zoals moeheid, minder goed verteren van bepaalde voeding, misselijkheid.

Het laag FODMAP dieet is een wetenschappelijk onderbouwd dieet ontwikkeld aan de universiteit in Australië en wint meer en meer terrein bij ons.

Bij circa 75% van de mensen met PDS heeft het laag FODMAP dieet een gunstig effect.

wat is het laag fodmap dieet?

FODMAP of Fermenteerbare Oligosacchariden Disacchariden Monosacchariden and Polyolen is een groep van koolhydraten die slecht worden opgenomen in de dunne darm.

Hierdoor bereiken ze onverteerd de dikke darm, ze gaan fermenteren en vocht aantrekken waardoor ze de typische symptomen geven van prikkelbaar darmsyndroom.

Door de FODMAP's uit de voeding te weren gaan de klachten verminderen.

Het laag FODMAP dieet bestaat uit een eerste eliminatiefase van 4 tot 6 weken waarin alle voeding rijk aan FODMAP's worden geschrapt uit het dieet. Na de eliminatiefase worden de FODMAP's geleidelijk terug geïntroduceerd in de voeding. Zo komen we tot een stabilisatiefase waarin men zijn persoonlijke FODMAP triggers leert kennen.

Gezien de complexiteit van het dieet wordt het laag FODMAP dieet uitgevoerd onder deskundige begeleiding van een gespecialiseerde diëtiste en bij voorkeur onder voorschrift van een arts of maag- darmspecialist.

wat ik hoor van mijn klanten

" Ik had reeds maanden last van darmklachten, tot mij de diagnose van prikkelbaar darmsyndroom werd gegeven en aangeraden werd een diëtist te consulteren gespecialiseerd in laag fodmap dieet. Zo kwam ik bij Isabelle terecht. Ik durfde er niet aan beginnen omdat ik schrik had te veel voedingsmiddelen te moeten schrappen uit mijn dieet. Isabelle kon mij toch overtuigen en ik ben blij dat ik het laag fodmap dieet gevolgd heb, het viel goed mee en ik heb bijna geen darmklachten meer."   Johan.W-2017


Heeft u nog vragen of wilt u een afspraak maken, neem gerust contact met mij op.