Voedingsallergie of -intolerantie

Wat is een voedingsallergie?

Bij een allergie speelt het immuunsysteem een belangrijke rol. In normale omstandigheden beschermt dit systeem ons tegen lichaamsvreemde stoffen zoals virussen en bacteriën door antistoffen te produceren. 

Een voedingsallergie is een ongewone reactie op een onschadelijk voedingsbestanddeel. In bepaalde omstandigheden gaat het immuunsysteem dit voedingsbestanddeel zien als een indringer (= allergeen). 

Bij het eerste contact met dit allergeen zal het afweersysteem antistoffen gaan produceren. Pas na een tweede contact met het allergeen treden er klachten op. De klachten gaan van zeer mild tot zeer ernstig. Meestal verschijnen de klachten binnen de 20 minuten na consumptie van het allergeen.

Allergische klachten kunnen zeer uiteenlopend zijn en kunnen zich uiten via de luchtwegen, de huid, het maag- darmkanaal, de hersenen en het hart.

De 14 meest voorkomende allergenen in voedingsmiddelen zijn: kippenei, lupine, koemelkeiwit, mosterd, noten, pinda, schaaldieren, sesam, selderij, soja, sulfiet, tarwe, vis, weekdieren. De enige manier om een allergische reactie te voorkomen, is het allergeen strikt te mijden.

Voedselallergie kan worden getest door IgE bloedtest (bij de huisarts) of huidpriktest (bij allergoloog). De huidpriktest is geen 100% betrouwbare test. Er kunnen zowel valspositieve als valsnegatieve resultaten tussen zitten. 

Wat is een voedingsintolerantie?

Bij een voedingsintolerantie speelt het immuunsysteem van het lichaam geen rol. Een voedingsintolerantie wordt veroorzaakt door:

In tegenstelling tot een allergische reactie moet je bij een intolerantie een bepaalde hoeveelheid opnemen om een reactie uit te lokken. De klachten treden geleidelijk op en zijn meestal minder ernstig.

De klachten kunnen zich eveneens uiten via de luchtwegen, de huid, het maag- darmkanaal, de hersenen en het hart. 

Voorbeelden van voedingsintoleranties zijn: fructose-intolerantie, lactose-intolerantie, histamine-intolerantie,...

INTOLERANTIE VOOR FRUCTOSE

Fructose of fruitsuiker is een suiker dat van nature aanwezig is in fruit, honing en in mindere mate in groenten. Fructosemalabsorptie wil zeggen dat fructose niet of onvoldoende door de dunne darm wordt opgenomen. Hierdoor komt de niet opgenomen fructose in de dikke darm terecht waar het gefermenteerd wordt door de darmbacteriën. Volgende klachten kunnen hierdoor ontstaan: buikpijn, gasvorming, krampen, opgeblazen gevoel, constipatie en/of diarree. 

Gedurende 4 weken elimineer je best voeding rijk aan fructose en andere suikers. Indien je na deze periode geen klachten hebt, ga je onder begeleiding van een gespecialiseerde diëtiste de fructose terug toevoegen aan je maaltijden om zo je eigen drempelwaarde te leren kennen. 

INTOLERANTIE VOOR LACTOSE 


Lactose is een suiker aanwezig in melk en melkproducten. Om lactose te kunnen verteren heb je het enzym lactase nodig. Lactase wordt in de dunne darm aangemaakt. Met de jaren neemt de productie van lactase af. Indien onvoldoende lactase, komt lactose onverteerd in de dikke darm terecht en wordt vergist door de dikke darm bacteriën. Volgede klachten kunnen optreden: diarree, misselijkheid, maagkrampen, opgeblazen gevoel, gasvorming. Een voedingsintolerantie kan met de jaren milder of ernstiger worden. Opvolging door een deskundig diëtiste is noodzakelijk. 

Fructose- en lactose-intolerantie kan je laten testen bij een internist, allergoloog of immunoloog. 

INTOLERANTIE VOOR HISTAMINE= PSEUDO- ALLERGIE 

Histamine is een bioactieve stof die een rol speelt in verschillende lichaamsprocessen. Ze is aanwezig in vele dierlijke en plantaardige voedingsmiddelen en wordt ook door het lichaam zelf aangemaakt. Als histamine boven een bepaalde drempelwaarde stijgt, kan dit tot klachten leiden. Die drempelwaarde is voor iedereen verschillend. Histamine- intolerantie kan je testen via faecesonderzoek of via het bijhouden van een voedings- en klachtendagboek. De hoeveelheid histamine in ons lichaam is afkomstig van: voedingsmiddelen die grote hoeveelheden histamine bevatten, voedingsmiddelen die histaminevrijzetters zijn en histamine die ons lichaam zelf aanmaakt. Het histaminegehalte in voedingsmiddelen neemt toe door rijping (groenten en fruit), bederf (vlees en vis), gisting en fermentatie (kazen, wijn, worst, zuurkool). 

De meest voorkomende klachten zijn: hoofdpijn, diarree, eczeem, loopneus, netelroos, rood aanlopen in gezicht, kortademigheid, jeuk, zwellingen in gezicht. 

Gedurende 4 weken wordt histamine- arme voeding gebruikt. Als de klachten verminderd of verdwenen zijn, kan men de tolerantiegrens van histaminebevattende voedingsmiddelen testen onder begeleiding van een deskundige diëtiste. 

ADDITIEVEN

Vooral volgende additieven kunnen klachten veroorzaken: kleurstoffen, bewaarmiddelen, aspartaam, sulfieten, nitrieten, glutamaten. De regel is " eet enkel verse, onbewerkte voeding". Bij overgevoelige personen kunnen verse voedingsmiddelen ook klachten geven. 


wat kan je verwachten?


Heeft u nog vragen of wilt u een afspraak maken,  neem gerust contact met mij op.